Tuesday, March 2, 2010

Kononya Alif Ba Ta

Kenapa segelintir bloggers begitu benci dengan kepimpinan YB KJ?


Jawapanya senang je. Mereka begitu gentar dengan agenda pembahruaan. Sekarang negara berada di abad ke 21. Modal berpolitik cara kuno dimana dimana kerajaan boleh mengawal aliran berita sudah tidak diboleh dgunaipakai. Rakyat semakin pintar untuk mencari pendapat yang bertentangan dengan "official line" yang diberi oleh kerajaan. Dan mereka membuat pernilaiaan siapa yang betul dan siapa yang salah.

Dalam situasi sebegini, Tn Hj. mengambil langkah tepat dengan sentiasa berada di tengah tengah ataupun "middle ground." Middle groun ni berdasarkan realiti, pendapat yang berhaluan kiri (left wing) ataupun right kanan (right wing) berdasarkan retorik. Beza retorik dengan realiti adalah retorik semata mata retorik sedangkan kita berdepan dengan realiti,

Contohnya, ada beberapa kerat bloggers yang setiap hari mendabik dada mendakwa dirinya berjuang untuk "Agama, Bangsa dan Negara." Kadang kadang mereka begitu ghairah dengan launagan tersebut sehingga lupa asal usul diri masing masing, Akan tetapi, kalau kita mendakwa diri kita berjuang untuk "bangsa" dan pada masa yang sama sering kali menghina kaum Cina misalnya, nasib siapakah yang bakal dibela?

Ini kerana kita sedar sektor swasta dikuasai oleh orang Cina. Pelaburaan dalam negeri dikuasai orang Cina jugak. Pada saat Petronas, Maybank, Sime Darby dan GLC lain mengembangkan sayapnya ke luar negara, maka siapa yang melabur untuk membangunkan sektor dalam negari?

Maka tidak hairanlah di tahun 2009, negara mengalami pengeluaraan modal sebanyak RM 80 billion sedangkan negara Thailand, mengalami pelaburaan dalam negara sebanyak RM 10 billion. Ini semua adalah fakta yang patut diberi penekanan.

Peluang pekerjaan baru hanyalah di sektor Swasta

Maka kalau hanyalah segelintir para usahawan swasta yang masih mengembangi bizness masing masing dan sekali gus mewujudkan peluang pekerjaan yang baru, adakah ianya pendekataan yang tepat untuk memanggil mereka dengan ungkapan KKK? Kerana merekalah nilah yang akan menilai samada hendak menggaji adik kita yang baru mendapat ijazah. Kalau nak mengharap peluang pekerjaan dari kerajaan, tak payahlah. Gaji kakitangan awam dah melebihi RM 40 billion setahun sedangkan kerajaan berdepan dengan defisit yang amat teruk. Maka peluang baru di sektor kerajaan amatlah kurang sekali berdasarkan permintaan. Maka tak hairanlah untuk satu kekosangan kita mendapat beribu-ribu permohonan.

Tetapi keadaan sebegini tidak wujud di sektor swasta. Namun, kalau kita sering mengangkat bloggers kuno sebegini sebagai jurucakap rasmi orang Melayu, kita tak payahlah nak mengharap mereka untuk menolong kita. Kerana manusia ada maruah masing - masing, kalau kita nak langgar maruah mereka, mereka akan bertindak balas dengan cara mereka tersendiri.

Ini jelas berbeza dengan semangat keserdahanaan yang terbuku dalam naluri KJ.Dia amat memahami konsep diatas, dan saya berani berhujah, kalau adik anda ingin mendapat kerja di syarikat swasta, tulis terang terang, dia penyokong Khairy. Kerana para usahawan paham, hanya YB Khairylah yang disegani kerana dia merupakan pemimpin yang bertanggung jawab dan bukan jenis yang mengambil kesempataan dengan mengungkit semangat perkaumaan. Nyata peluang adik anda akan lebih cerah!


Jangan kerana kita sudah bergaji dan mendapat pelbagai habuan menjadi pencacai yang tidak beretika, kita dengan sewenang wenangnya menabur pasir di peruk nasi orang lain dengan memainkan semangat perkaumaan nie.

Perbuataan tersebut adalah perbuataan khianat, namun masih begitu megah dan mendabik dada ala baboon kerana berbuat sebegitu

by Wenger J. Khairy

2 comments:

Tun Faisal Ismail bin Aziz said...

penerangan sdr ttg agenda melayu dan realiti dominasi ekonomi oleh satu kaum di malaysia amat dangkal; sebab itu kena faham betul2 middle ground itu apa sebenarnya.jika sdr tdk faham apa perjuangan agama, bangsa dan negara, mungkin elok cari lebih byk maklumat lagi.

Jebat said...

terima kasih diatas komen sdr... apa pula komen sdr kepada bloggers begitu benci dengan kepimpinan YB KJ.. terutama sekali Parpu Kari?